Blancolån i jämförelse

Med ett blancolån lånar du allt ifrån 10 000 kr till upp till flera hundra tusen kronor. Du kan använda pengarna precis som du själv vill, vilket gör ett blancolån perfekt för många tillfällen. Ska du köpa en begagnad bil men saknar kontanter – då är blancolånet en perfekt lösning. Ska du renovera hemma men saknar möjlighet att ta ut lite extra på bolånet? Även här kommer ett blancolån väl till pass. Innan du tar ett blancolån ska du givetvis jämföra olika långivare för att se vilken aktör som kan ge dig det mest fördelaktiga erbjudandet. Det finns tre saker som är viktiga att jämföra innan du väljer en långivare och skickar in en ansökan.

Blancolån – ett lån utan säkerhet

Det finns många olika typer av lån. Vill man göra en enkel kategorisering kan man dock föra in de olika lånetyperna i två grupper, nämligen lån mot säkerhet samt lån utan säkerhet. Ett lån mot säkerhet är ett lån för vilket långivaren vid uteblivna amorteringar och räntebetalningar har möjlighet att få ersättning ur låntagarens egendom. Oftast handlar det om fastigheter eller fordon, men även pant i försäkringar och värdepapper kan komma ifråga.

Blancolån är en benämning på ett lån för vilket långivaren inte har någon säkerhet att ta i anspråk. Av den anledningen är det enklare att ta ett blancolån än exempelvis ett bolån. Du behöver helt enkelt inte ordna med pantbrev och liknande. Emellertid gör detta också att räntan blir högre på ett blancolån än för ett bolån eller ett billån. Långivarens säkerhet för ett blancolån ligger i långivarens bedömning att du med din nuvarande ekonomi klarar av att betala räntor och amorteringar på lånet. Ibland kan du behöva komplettera med en borgensman för att få lånet beviljat.

Vanliga former av blancolån

Blancolån är den absolut vanligaste låneformen, alla kategorier. När man talar om blancolån är det främst privatlån man avser. Det finns en mängd banker och låneinstitut som erbjuder privatlån på mellan 10 000–350 000 kr. Återbetalningstiden är normalt mellan 1–10 år. För att ta ett privatlån behöver du normalt ha en fast inkomst från tjänst eller pension. Studielån räknas sällan som fast inkomst. Med arbetslöshetsersättning som inkomst behöver du normalt ha en borgensman för lånet.

Snabblån är en annan form av blancolån. Snabblån, eller sms-lån med ett annat namn, är lån på mycket små belopp. De flesta långivare inom snabblån erbjuder lånesummor på mellan 1000–5000 kr. Det blir dock alltmer vanligt med aktörer som erbjuder snabblån på upp till 10 000 kr.

Prisjämförelser

Priset på ett blancolån, det vill säga räntekostnaderna tillsammans med avgifter, är givetvis centralt. Varför ska du betala för mycket i onödan? När du gör prisjämförelser ska du använda den effektiva räntan som jämförelsetal. Denna uppgift räknar in både avgifter för lånet, till exempel i form av uppläggningsavgifter och aviavgifter samt inkluderar ränta på ränta-effekten. Den effektiva räntan är ett betydligt mer exakt jämförelsetal än den nominella räntan.

Återbetalningstider

Det finns en slags inofficiell standard i branschen när det gäller maximal återbetalningstid. Majoriteten av alla långivare verksamma inom blancolån låter dig betala tillbaka lånet under tio års tid men det finns även många som har betydligt kortare återbetalningstider. När du jämför blancolån ska du vara noga med att kika på vilka återbetalningstider som erbjuds. Kika också på möjligheterna att betala tillbaka lånet i sin helhet. Du ska kunna lösa hela lånet när som helst under återbetalningstiden utan extra kostnad.

Amorteringsfria månader

Du betalar tillbaka på ett blancolån varje månad tills dess att hela skulden är reglerad. Vissa långivare erbjuder dock möjligheten att ansöka om amorteringsfria månader. Vad det betyder är att du under en eller två månader per år inte betalar av på skulden. Det är självklart alltid en god idé att betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt, men det kan finnas lägen då du behöver pengarna på annat håll. Om du vill ha ett mer flexibelt lån ska du välja en långivare som erbjuder amorteringsfria månader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.