Hantera skulder och skuldproblem

Välkommen till artikelserien om skulder på Pengar.net. Du har troligtvis kommit hit eftersom du behöver hjälp och information angående skulder, det är du i så fall inte ensam om. Många brottas med skuldproblem som kan påverka dig och ditt liv negativt. Det första steget till att bli skuldfri är att man först måste inse det själv, vilket du verkar ha gjort.

Det var en gång en svensk statsminister som sa att ”den som är satt i skuld är icke fri”. Det ligger mycket i det. Är du skuldsatt, är du inte fri att hantera din ekonomi på det sätt man vill. Långivarna ska ha sina räntor och amorteringar varje månad. Uppgår skulderna till stora belopp, med stora månadskostnader som följd, kan möjligheterna till ett gott liv vara små, eller till och med minimala.

Det finns lyckligtvis några vägar att ta för att komma ur skuldproblem. Här är tre metoder för att dels hantera skulder på ett bättre sätt, och dels minimera skuldproblem.

Gör en budget

Många som upplever att de har skuldproblem stoppar gärna huvudet i sanden. Det kan till och med gå så långt att man lämnar räkningar och påminnelser oöppnade. Det är självklart fel väg att gå. Ett sätt att få verktygen för att komma ur skuldproblem är att göra en budget och där lista alla intäkter och utgifter. Det kan vara en mentalt påfrestande process, men det finns inga enkla vägar ur en trasslig ekonomisk situation.

Med budgeten som grund bör du sedan försöka beta av skulderna, en efter en. Du ska börja med den skuld som kostar mest pengar varje månad. När den är betald börjar du beta av nästa skuld, och så vidare.

Ring runt!

Långivare och andra till vilka du har en skuld vill hellre ha lite pengar tillbaka än inga alls. Det finns alltså goda möjligheter att förhandla om nedsättning av skuldbelopp och/eller räntor. Det är bara att lyfta luren och göra ett försök. Läs mer om skuldfinansiering för metoder.

Ansök om skuldsanering

Även om allt ser becksvart ut, finns det fortfarande alternativ. Om din ekonomiska situation är helt ohållbar på grund av skulder bör du kontakta Kronofogden och ansöka om skuldsanering. Det är ingen bekväm process, och du ska vara beredd på att leva knapert i upp till fem år, men det är ett sätt att få rätsida på tillvaron.

Förhoppningvis kan vi ge dig vägledningen och stöd. Med våra artiklar relaterade till skulder vill vi fungera som en viktig källa till kunskap som ska hjälpa dig bli bättre på att hantera din egen ekonomi.
Lär dig hantera och undvika skuld med våra tips. Här finner du en rad artiklar som ger dig mer information om vad det innebär att vara skuldsatt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.