Studieskulder

Studielån är ett av de längre lånen som finns med liknande återbetalningstider som för fastighetslån. Fördelen med lån till studier är att räntan brukar vara fördelaktig. Studieskulder kan dock inte bli avskrivna på samma sätt som vanliga skulder.

Har du stora studieskulder och dålig ekonomi kan det vara ansträngande att betala av skulderna i normal takt. Har du lånat genom CSN behöver du inte betala av skulderna under den tiden du är student, när dina studier är avklarade börjar dock inbetalningsavierna att komma. Om du inte får en inkomst direkt efter avslutade studier kan det bli ansträngande att betala av studieskulderna. Ett tips är att då kontakta CSN eller det kreditinstitut du lånat pengar genom och försöka förhandla till en lägre avbetalningstakt för hinna med och betala. Kom bara ihåg att det betyder att du skjuter upp återbetalningstiden för lånet och och i förlängningen kommer du ha betalat mer i räntekostnader.

Om du har flera studielån kan det löna sig att konsolidera lånen och ersätta dem med ett lån som har en lägre totalränta. Vartefter dina inkomster ökar gör du bäst i att öka dina låneinbetalningar så mycket som din ekonomi tillåter, varje krona mindre i skuld gör skillnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.