Pengar och privatekonomi

Välkommen till sajten som handlar om pengar och ekonomi, här hittar du artiklar och guider som rör det mesta inom privatekonomi. Vi tar upp ämnen som hjälper dig tänka smartare när det handlar om pengar. Du får hjälp och tips i frågor som hur du kan investera pengar, spara pengar, låna pengar, förvalta pengar och hur du kan tjäna pengar.

Jämför och låna pengar

Sparkonto med hög sparrränta

Låna ut pengar mot ränta

Det räcker med att se fem minuter av ett avsnitt av TV-programmet Lyxfällan för att inse att det här med pengar och privatekonomi är något som rör alla. Om man struntar i privatekonomin finns risken att man förr eller senare hamnar hos Kronofogden eller måste lämna hus och hem. Det är ingen särskilt rolig situation, så det är viktigt att man tar hand om de pengar som kommer in till hushållet och försöker spendera dem så klokt som möjligt.

Olika delar av privatekonomi

En anledning till att vissa personer tappar kontrollen över privatekonomin är att det är så mycket att hålla reda på. Privatekonomi är ett stort område och man kan inte vara expert på allt. De flesta har begränsat med tid och om man inte är ovanligt intresserad av pengar är det inte så lätt att hänga med i alla turer. Man ska ha koll på räntor, avbetalningar, pensionssparande, det orangea kuvertet, deklarationen, avdrag, sparkonton, aktier, försäkringar, budgetar – ja, det kan kännas som en hel djungel.

Tänk efter och planera

I grunden är privatekonomi dock mycket enkelt. Det finns bara två variabler att skruva på, nämligen inkomster och utgifter. Man får in pengar genom lön, underhåll, bidrag eller andra ersättningar från det offentliga. Sedan väljer man själv hur man vill disponera över pengarna. En del av inkomsterna går naturligtvis till boende och andra poster relaterade till hus och hem. En annan del av inkomsterna går till mat och förbrukningsartiklar. Sedan tillkommer utgifter för bil, försäkringar, TV-avgift, nöjen, tidningsprenumerationer, med mera.

Man behöver inte vara professor i ekonomi för att få koll över sin privatekonomi. Det handlar bara om att balansera inkomster och utgifter. Ett sätt att göra detta är genom att upprätta en månadsbudget. Det är också klokt att dra upp planer för hur man vill att privatekonomin ska se ut i framtiden så att man har mål att sträva efter.

En kommentar till “Pengar och privatekonomi”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.