Bolån jämförelse

Här kan du jämföra bolån och hitta det mest förmånliga bostadslånet med bäst bolåneräntor. Jämför både listränta och snittränta hos bolåneinstituten för att se hur stor prutmån det finns.

Behöver du låna till kontantintsats så kan du jämföra blancolån utan säkerhet här.

Så fungerar ett bolån

Ett bolån är ett mycket specialiserat lån. Det kan nämligen bara användas för att finansiera ett köp av en villa, ett fritidshus eller en bostadsrätt. Bolån är lån mot reell säkerhet. Till skillnad från exempelvis ett privatlån, som är ett lån utan säkerhet, ligger alltid själva köpeobjektet, dvs. villan eller bostadsrätten, som säkerhet för bolånet. Som bevis på att banken har en säkerhet i objektet lämnas en pant (i form av pantbrev). En och samma bostad kan ha flera pantbrev. Man kan också ta ut flera pantbrev om det skulle behövas, antingen i samband med köpet eller vid ett senare tillfälle.

Sedan oktober 2010 kan ett bostadslån endast uppgå till 85% av bostadens marknadsvärde. Denna gräns kallas ofta för ”bolånetaket”. För resterande del av köpesumman får köparen göra en egen kontantinsats eller ta ett privatlån.

Bolånet kan vara rörligt eller bundet. Man har även möjligheten att dela upp bolånet i flera delar, var och ett med en specifik bindningstid. För ett privatlån är räntan alltid rörlig.

Lånelöfte och bolån

När du funderar på att köpa en ny bostad finns det några steg du måste genomföra innan du kan avsluta en bostadsaffär och flytta in. Du börjar med att bestämma dig för vilken typ av bostad du vill ha, var bostaden ska vara belägen samt vilken prisklass du känner dig bekväm med. Nästa steg är att säkra finansieringen. I detta steg kontaktar du en eller flera banker för att ansöka om lånelöfte. Efter en analys av din ekonomi, tillsammans med en bedömning av värdet på en eventuell nuvarande bostad, ger banken dig ett löfte om att du vid ett bostadsköp har möjlighet att låna upp till ett visst belopp.

Löftet är dock inte bindande på något sätt. Det är först när du har kommit överens med säljaren om ett pris samt när bostaden ska byta ägare som du kan ansöka om ett bolån ”på riktigt”.