Skuldsanering hos kronofogden

Om det inte finns någon annan utväg och det är omöjligt för dig att bli av med skulderna kan du ansöka om skuldsanering. En skuldsanering innebär att dina skulder kan skrivas av om du inte klarar av dem på egen hand. Men det ska mycket till för att bli beviljad skuldsanering, även om du har stora betalningssvårigheter kan du anses klara av att bli skuldfri på egen hand, med eller utan hjälp från skuldrådgivare. Du skall först göra allt som står i din makt att bli kvitt skulderna innan du kan få skuldsanering.

Hur dina skulder har uppkommit är avgörande. Är det skulder från lån till näringsverksamhet eller skatteskulder? Härör skulderna från bostadslån eller konsumtion? Har du gått i borgen för någon eller blivit dömd att betala skadestånd?

Skuldsaneringslagen

För att få skuldsanering måste du enligt skuldsaneringslagen anses vara svårt skuldsatt. Du ska då ha haft svårigheter under lång period och ofta har du stora skulder som har gått vidare till kronofogden.

För att bli beviljad skuldsanering finns det olika kriterier du behöver uppfylla. Om du har så stora skulder att det är omöjligt för dig att bli av med dem kan du bli skuldsanerad. Varje bedömning görs individuellt. Det finns ingen måttstock på hur stora skulder man ska ha, man tittar på din ekonomiska situation och ser till dina möjligheter. Du ska också vara skriven i Sverige i folkbokföringen. Driver du verksamhet måste den vara liten och ge obetydliga inkomster för att bli beviljad skuldsanering. Med näringsförbud blir du nekad. Man får oftast bara en chans till skuldsanering, har du tidigare genomgått skuldsanering får du ingen ny chans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.