Sparkonto med bästa sparräntan

Om du har pengar över som du inte har omedelbar användning för, ska du givetvis se till att försöka förränta kapitalet, det vill få pengarna att öka. Det kan du göra antingen genom investeringar eller genom sparande på sparkonto. Att placera pengarna på ett sparkonto är ett tryggt val. Om du väljer en bank, eller någon annan aktör som erbjuder sparkonton, där den statliga insättningsgarantin gäller, är dina pengar inklusive intjänad ränta alltid säkra. Om banken går i konkurs får du tillbaka pengarna av staten.

Från några år tillbaka har vi haft mycket låga räntenivåer i Sverige. Förmodligen kommer räntorna att vara låga även under en överskådlig framtid. Det gör att du inte får någon särskilt hög avkastning på dina pengar när du sätter in dem på ett sparkonto. På bankernas lönekonton får du ingen ränta över huvud taget. Detsamma gäller i princip för de konton som bankerna marknadsför som ”sparkonton”. För att få en avkastning på åtminstone någon procent måste du välja rätt sparkonto.

Sparkonto utan insättningsgaranti

I dagens lågräntemiljö finns det fortfarande sparkonton som erbjuder riktigt bra sparräntor. Men då får du välja sparkonton som inte erbjuder statlig insättningsgaranti vilket betyder att du kan förlora dina sparpengar om företaget hamnar på obestånd eller går i konkurs. Det innebär alltså en lite högre risk, men genom att välja sparkonton med lång historik och där företaget har hög kreditvärdighet kan du undvika de största riskerna. Du kan också sprida riskerna och starta flera sparkonton hos olika aktörer. En del av pengarna sätter du på sparkonto med statlig insättningsgaranti, men med lägre ränta. En del av ditt kapital kan du sätta in på sparkonto med högre sparränta, men utan insättningsgaranti. Starta upp flera sparkonton med högre sparränta och fördela pengarna utifrån den risknivå du känner dig bekväm med, och riskera aldrig några pengar du inte har råd att förlora.

Undersök andra banker

Storbankerna följer varandra slaviskt, men nischbankerna och andra bankliknande aktörer som kreditinstitut och finansbolag gör som de vill. Det gör att du ganska enkelt kan hitta bra sparkonton bara du ger dig utanför storbankssfären. En del aktörer kan erbjuda sparräntor på mellan 2-3 procentenheter över vad storbankerna kan erbjuda dig.

Låna ut pengar genom Crowdlending

Det finns idag nya plattformar inom fintech som gör det möjligt för småsparare och privatpersoner att börja med utlåning av pengar och på så vis starta sin egen utlåningsverksamhet. Lendify är ett plattform där privatpersoner lånar pengar mellan varandra, lånar du ut pengar sprids dina pengar till flertalet långivare och på så vis sänker man riskerna samtidigt som man får möjlighet till årsräntor på ca 8% vilket är en mycket bra avkastning. Gå till artikeln låna ut pengar med Lendify för att läsa mer och börja låna ut pengar direkt.

Bind pengarna

Banker och andra aktörer med tillstånd att bedriva utlåning tycker om förutsebarhet. Till exempel är det så att om bankerna vet exakt hur mycket pengar de har i inlåning så kan de enklare räkna ut hur mycket pengar de kan låna ut. För denna fördel är bankerna beredda att betala en bonus. Denna bonus erhåller du som högre ränta. Normalt är det så att ju längre du är villig att binda pengarna, desto högre ränta kan du få. Hos vissa aktörer har du även möjlighet till något eller några kostnadsfria uttag under bindningstiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.