Barnvaktstjänst – så kommer du igång och skapar en extrainkomst

Att sitta barnvakt kan vara ett sätt att få en extrainkomst. Det har alltid funnits, och kommer alltid att finnas, ett behov av barnpassning. I de större städerna finns det såklart störst marknad, många söker barnvakt i tex Stockholm. En barnvaktstjänst kan dock omfatta så mycket mer än den klassiska rollen som barnvakt. Det kan handla om lämning och hämtning på förskola/ skola och skjuts till fritidsaktiviteter såsom idrottsträningar, scoutträffar, pianolektioner och liknande. Läxhjälp och liknande skolarbete som utförs i beställarens bostad kan också inkluderas i vad som ur ett skatteperspektiv normalt godkänns som ”barnpassning”.

Om du vill komma igång med en extrainkomst genom barnpassning bör du först fundera på vilka tjänster du ska erbjuda. Är det bara traditionell barnpassning, eller vill du erbjuda ett bredare tjänsteutbud som inkluderar exempelvis lämning/hämtning och läxläsning? Nästa steg är att registrera dig som företagare, detta eftersom RUT-avdraget endast gäller om du erbjuder barnpassning som företagare. Om du inte bedriver din barnvaktstjänst som enskild företagare eller genom aktiebolag kan du inte erbjuda dina kunder ”halva priset” på dina tjänster. Därefter är det bara att börja marknadsföra dina tjänster och arbeta för att få en så bra extrainkomst som möjligt.

Prisläget för barnvaktstjänster

Det finns inga klara normer för vad som gäller för prissättningen av barnvaktstjänster. Varje aktör får helt enkelt sätta sina egna priser. Självklart finns dock en smärtgräns för vad folk är villiga att betala. En sorts informell standard för professionella barnvaktstjänster är att barnpassningen debiteras per timme och att kostnaden är mellan 250-300 kr. För den som beställer barnpassning av dig blir kostnaden betydligt lägre på grund av reglerna om RUT-avdraget. Beställaren får alltså ett skatteavdrag på 50 procent av totalkostnaden.

När det gäller barnpassning på helger finns vissa aktörer som tar ut lite högre priser. Detsamma kan gälla vid barnpassning som sker under en kortare tidsrymd, till exempel 2-3 timmar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.